Madagaskar 1

24-02-2013 13:51

Maandag 18/02.

Vandaag geen koffie op bed ! We staan rond 8u op. Eerste dag Madagaskar start met een ontbijtje aan de overkant van de straat. Een etablissement voor de ‘betere’ bureaumensen van een hoofdstad.   2 koffies 2 franse koeken, elk een omelette en brood smaakt ons en kost  14.400 ar of 5€ .

De temperatuur verrast ons aangenaam, niet te warm rond 20° - 22°C. Tana ligt dan ook op 1400 mt. ( ideaal voor de productie van koffie zo meldt de koffiekenner ). We gaan op zoek naar het toeristisch bureau en de dienst van de nationale parken. Overal veel mensen op straat en om de 7 meters wordt er wel ‘iets’ op straat verkocht van gsm’s tot mini loempia’s. Zeer kleurrijk allemaal. Het nationaal bureau van Toerisme is net weg uit het trouwens mooi gerestaureerd station aan de avenue de l’ Indépendance. Daar huist nu ook de Nat parcs, maar veel wijzer maken ze ons niet. We moeten maar op internet kijken.

De wandeling door de stad is zeer afwisselend: veel scholen en jongeren, arme mensen en wijken tussen de meer gegoede klasse. Toch zien we veel armoede: daklozen, straatkinderen?, bedelaars en mensen die zittend op een krukje -bij manier van spreken - 2 kilo appelsienen aan de man proberen te brengen.

Veel mensen spreken ons aan om te gidsen. Het is laag toeristisch seizoen en elke blanke die gegidst kan worden maakt de week goed. Het is niet eenvoudig om telkens de mensen af te wimpelen.

De stad was gedomineerd door de Merino koningen en baksteen architectuur – met kantelen – met niks te vergelijken. De stad bestaat uit 12 heuvels volgens de legende van de 12 vrouwen van één van de koningen. Op strategische hoogte het oude paleis van de koningin: de Rova koninginnen hadden een speciale plaats.

Rond de middag eten we iets klein in een Frans geïnspireerd etablissement ‘le bureau’ op een pleintje ( met terras). 2 biertjes, salade de advocats et crevettes ( 30.000 ar – 10 €). Gezellig en vriendelijk.

We rusten even uit ( elektriciteit val uit) en zetten aan richting hotel restaurant Sakamanga. Daar is wel licht: ze hebben een eigen generator. We eten voorpla salase nicoise, Merou grillé met frietjes, Méli melo: foie gras, gerookte eendenborst, gebakken eendenborst en groenten. We drinken daarbij een plaatselijke wijn ( matig!). Na een tijdje loopt het restaurant goed vol, met locals, toeristen en wat opvalt: menig grijsaard uit Europa met een jonge zwarte, slanke dame…

Dan nog rugzak maken, want morgen begint het ‘echte werk’.

Dinsdag 19/02 Reisdag naar Antsirabe.

Om 7u op. Het ontbijtje rechtover valt een beetje tegen: croissants en chocoladekoeken op ( wat zijn we toch verwend). Het wordt 2 koffies met kaas feuilletté, ook lekker ( 8800 ar – 3€).

Daarna met taxi R4 – er rijden trouwens veel R4 R5 en 2CV uit de jaren ’70 en ’80 als taxi in Tana – naar de GR ( gare routiere) ofte plaats waar de taxi brousse vertrekken. ( 10.000 ar – 3,4 €). Niettegenstaande we duidelijk vragen om ons af te zetten bij een van ‘guichets’ om de bustickets te kopen, laat de chauffeur zich door de ‘rateurs’ – zo’n vijf man die rond en met de taxi meelopen, overhalen en worden we midden de modder aan een busje gedropt dat ‘binnenkort’ naar Antsirabe zal vertrekken.We betalen 15.000 ar, waar de normale prijs 10.000 ar; Uiteraard gaat het niet over die 1,5 € meer, maar we gaan niet akkoord met dit soort corruptie die overal in het land aanwezig is. Vriendjes helpen vriendjes, om elk een graantje me te pikken. Maar de politiekers geven het slechte voorbeeld: blijkbaar weer een groot aantak illegaal gekapte bomen verkocht, iedereen kijkt door vingers mits er een pak biljetten blijft hangen.

Tegen 9.30 vertrekken we.

De rit gaat door valleien en hoogvlakte. Veel water, veel rijstvelden. Naarmate we dichter bij Antsirabe komen, zien we meer buiten de oevers getreden rivieren, waardoor sommige rijstvelden weggespoeld zijn.

Toegekomen in Antsirabe rond 13 uur, worden we terug aangeklampt door de pousse pousse ( soort riksja) mannen. Voor 5000 elk brengen ze ons naar Hotel Greenpark, 3 km verder in het centrum van de stad. Het zijn ronde bungalows opgetrokken rond enkele kunstmatige meertjes met veel planten en groen. Eric heeft hoofdpijn: we gaan iets klein  eten in het restaurant bij het hotel. We eten galette ( zoals de bretoense pannenkoek) en een pintje THB ( Three Horse Beer).23500 ar  - 8€.

Eric neem siësta en Isabel verkent de stad na een kort gesprek met een lokale gids ( trouwens altijd direct op de hoogte als er nieuwe toeristen zijn) hij organiseert reizen voor groepen, individuele reizigers naar Morondava, Tuléar.

Isabel gaat wandelen in ‘ de stad ‘ maar het begint te gieten. Schuilen in een tentenpark biedt beschutting . Het gaat om een project om jongeren te sensibiliseren voor de politiek. Madagaskar telt meer dan 300 pol partijen. Isabel gaat de groene partij bezoeken: ze zijn opgericht in 2009 en gaan dit jaar voor ’t eerst meedoen met de verkiezingen.